Ateliere de Parenting

De ce sunt importante?

Meseria de părinte este cea mai importantă dintre toate meseriile pe care le putem avea în viață, totuși puțini sunt instruiți pentru ea. Atât pentru cei care au devenit de curând părinții, cât și pentru cei care au copii mari, sfaturile despre cum să îți crești copilul vin de-a valma din toate părțile: internet, bunici, mătuși, vecini, colegi de muncă, forumuri pentru mămici – toate oferind informații, sugestii și principii de urmat. Dar familiile nu sunt toate la fel, copiii nu sunt toți la fel și situațiile problematice pot fi foarte variate. Trăind într-o lume aflată mereu în schimbare, cerințele de creștere a unui copil nu mai pot fi astăzi simple tradiții transmise oral de la generație la generație.

Doar când părinții acordă o atenție sporită educației propriilor copii se pot evita situațiile similare celei descrie de Liviu Rosales in poemul său ”Autobiografia”:

“Așa am trăit,

Cu o vagă prudență de căluț de carton din baie,

Știind că niciodată nu m-am înșelat cu nimic,

Cu excepția lucrurilor pe care le iubeam cel mai mult.”

Și ce poate fi mai important decât copiii, acele ființe pe care le iubim cel mai mult? Merită să avem succes în toate celelalte domenii ale vieții noastre și să eșuăm în cel cu semnificația cea mai mare?

Cui se adresează?

Atelierele se adresează viitorilor părinți, părinților care au copii cu vârste cuprinse între 1 lună și 3 ani, și care doresc să se pregătească pentru meseria de părinte sau, pentru cei care au deja copii, să găsească soluții la problemele cu care s-au confruntat deja pe parcursul experienței de părinte, celor care doresc să facă lucrurile mai bine în relația cu copilul și cu ei înșiși.

Care sunt beneficiile?

Intenția acestor ateliere de parenting este de a contribui la dezvoltarea potențialului educațional al familiei, oferind principii în educația copiilor, informații despre cum se poate interveni în comportamentele lor disfuncționale, în temerile lor, în momentele de suferință sau furie, cum pot fi înțelese nevoile specifice stadiului de dezvoltare în care se află, cum pot fi ajuți copiii să devină adulți maturi, independenți și cum pot fi făcute toate acestea fără ca părintele să renunțe la propriile nevoi.

Care sunt temele abordate și structura atelierelor?

Atelierele de parenting abordează micile (și nu tocmai micile) provocări cu care te-ai putea confrunta în relația cu copilul tău, analizând diferite situații și furnizând informații, opinii ale experților și sfaturi practice, realiste, legate de ceea ce e de făcut, urmând ca fiecare să aleagă ce crede că ar funcționa cel mai bine în situația particulară în care se află.

Trainerii nu se limitează la o simplă teoretizare legată de principiile creșterii copiilor. Au studiat și au experimentat practicile în domeniul lor familial și profesional, verificând dacă tezele și principiile descoperite sunt conforme cu realitatea. Atelierele de parenting se bazează pe numeroasele exemple care ilustrează diferite situații și principii expuse, pe valorificarea experienței fiecărui participant, discuții de grup, exerciții, fișe de lucru și teme de aplicat acasă.

Back to Top